0
Mijn Kazou login

Nieuws

Terug naar overzicht

Historiek Kazou

In 1947 vertrokken hun voorgangers voor het eerst op reis. Toen heetten ze nog de meisjes en jongens van de Preventieve Luchtkuren.  Meisjes en jongens apart natuurlijk, want gemengde kampen waren nog ohlala.
De zoon van de dokter trok voor het eerst samen met de zoon van de mijnwerker op tocht.  Jongeren van over het hele Vlaamse land verkenden nieuwe vakantiebestemmingen.  Onder het alziend oog van hun begeleiders natuurlijk.

Mei '68 rammelde ook aan de Preventieve Luchtkuren en de organisatie veranderde haar naam in Jeugd & Gezondheid.  Vrijwilligers eisten en kregen meer inspraak en ruimte voor experimenten. In dit labo werd de eigen begeleidingsstijl van J&G geboren.

J&G groeide fors uit zijn kinderschoenen en werd steeds meer beweging.  Een stevige jaarwerking, een themagericht aanbod en een verruimde jongerenwerking borrelden op. Ook het vakantieaanbod bruiste.  De JOMBA-werking, initiatieven voor kinderen en jongeren met bijzondere aandacht, veroverden hun plaats op de vakantiekaart.

De laatste tien jaar koos J&G steeds meer voor kleinere centra waardoor het aantal bestemmingen nog uitbreidde.  Het concept evolueerde. De traditionele speelvakanties moesten plaats ruimen voor themavakanties.   J&G goes ... Space, Adventure, Indian, Aqua, Showbizz, ...  Vernieuwende activiteiten, alternatieve vakantieformules en inclusie staan te blinken op de lijst van de recentste J&G-updates.

Om dit elan kracht bij te zetten en om verder te bouwen aan deze eigentijdse manier van werken, was er een nieuwe naam nodig.  Een naam die uitnodigt om mee te doen.  Een nieuwe naam voor een organisatie waarin iedereen mag meedoen.  Het muziekinstrument met dezelfde naam vertegenwoordigt deze filosofie.  En het is bovendien nog leuk ook. In 2006 werd J&G dan ook omgedoopt tot Kazou. De rest van het verhaal is bekend…