• 0 Mijn Kazou

  Er werd geen profiel met het opgegeven e-mailadres en/of wachtwoord teruggevonden. Probeer opnieuw of klik op 'Wachtwoord vergeten?'. Opgelet: profielen uit onze vorige website (vakanties t.e.m. paasvakantie 2017) zijn niet meer bruikbaar.


  Loading...
  uitloggen
 • Beste ouders,

  Je zoon of dochter gaat met Kazou mee naar een gebied waar het risico bestaat  voor tekenencefalitis. Het risico is eerder beperkt maar sommige teken kunnen een virus overbrengen dat een ontsteking van de hersenen en hersenvliezen kan veroorzaken. Deze ziekte, FSME (Frühsommer Meningo-Enzephalitis), komt bij ons niet voor, maar wel in bosrijke streken in Centraal- en Oost-Europa en in sommige gebieden van Noord-Europa.

  Het virus kan al zeer snel na de tekenbeet worden overgedragen. Als het om een besmette teek gaat, is de overdracht van het virus vaak reeds gebeurd op het ogenblik dat de teek wordt opgemerkt. 

   

  Wij vragen dan ook dat je zoon of dochter volgende algemene preventiemaatregelen tegen tekenbeten in acht neemt. Op vakantie zullen de monitoren hier ook op toezien.

  In het bos, struikgewas of hoog gras draag je bij voorkeur een lange broek met de pijpen in de sokken gestopt en hoge schoenen.

  Vermijd lopen door hoog gras.

  Na het wandelen of spelen in bossen of struikgewas inspecteer je best systematisch je lichaam op de aanwezigheid van teken, vooral in de grote lichaamsplooien en in de behaarde zones, om snel de teken te kunnen verwijderen. De monitoren beschikken over een tekenpincet.

  Het gebruik van insectenwerende producten, op basis van DEET is nuttig. Je brengt het product aan op je huid. Er zijn ook speciale producten om op de kleren aan te brengen (Anti-insect DEET 40% clothing spray). Het product beschermt je helaas enkel op die plaatsen waar het is aangebracht. De werkzaamheid is niet 100% en de werkingsduur is beperkt tot maximaal enkele uren.

  Naast deze algemene maatregelen kan je je zoon/dochter ook laten inenten tegen de ziekte. Dit is zinvol, omdat het virus al van bij de eerste ogenblikken na de tekenbeet kan worden doorgegeven. De basisvaccinatie bestaat uit drie inspuitingen. De tweede inspuiting krijg je een à drie maanden na de eerste, de derde na negen maanden tot een jaar. Een herhalingsinenting moet na drie jaar en vervolgens om de vijf jaar gebeuren. Na vaccinatie ben je minstens drie jaar beschermd. Voor je vertrekt krijg je het best de eerste twee inspuitingen. Hiervoor kun je terecht bij je huisarts of in een vaccinatiecentrum.

  Indien je, in overleg met je huisarts, een vaccinatie overweegt, dien je dit op te starten minstens anderhalve maand voor het vertrek van je zoon of dochter. Via je aanvullende verzekering bij het ziekenfonds bekom je een jaarlijkse tegemoetkoming van 25 euro voor de reisvaccinatie voor jongeren die recht hebben op kinderbijslag. Daartoe dien je het BVAC-attest, dat je van de apotheker ontvangt, in bij je CM ziekenfonds.

   

  Meer informatie hierover vind je in de folder ‘Teken, gevaarlijke beestjes’ en via cm.be.

  Wij danken je alvast voor de aandacht die je wil besteden en wensen je zoon of dochter een fijne zomervakantie toe.