• 0 Mijn Kazou

  Er werd geen profiel met het opgegeven e-mailadres en/of wachtwoord teruggevonden. Probeer opnieuw of klik op 'Wachtwoord vergeten?'. Opgelet: profielen uit onze vorige website (vakanties t.e.m. paasvakantie 2017) zijn niet meer bruikbaar.


  Loading...
  uitloggen
 • Anderstalige nieuwkomers leren spelenderwijs Nederlands met Kazou

  Tijdens de zomer kunnen anderstalige nieuwkomers in Antwerpen deelnemen aan Zomerklap. Dit initiatief brengt jongeren tussen de 12 en 17 jaar samen die nog maar recent in België verblijven. Gedurende 6 weken zetten 140 jongeren hun eerste stappen in de Nederlandse taal. De laatste week neemt Kazou vzw, de jeugddienst van CM, voor zijn rekening. Tijdens deze spelweek vol activiteiten amuseren de jongeren zich niet alleen maar ontwikkelen ze ook spelenderwijs hun kennis van het Nederlands.

   

  Zomerklap

  Als tiener in een nieuw land toekomen waar je taal niet kent, is verre van evident. Het initiatief Zomerklap, een zomerschool voor anderstalige nieuwkomers, biedt tijdens de zomermaanden jongeren van 12 tot 17 jaar taallessen Nederlands aan. De deelnemers verblijven vaak nog maar recent in België en hebben over het algemeen weinig of geen contacten, vrienden of ontspanningsmogelijkheden. En dat zijn net de zaken die naast de taallessen bij Zomerklap te vinden zijn. Verder maakt Zomerklap de jongeren vertrouwd met Belgische gewoontes, cultuur, vrije tijd en diverse sporten.

   

  Spelweek ism Kazou vzw

  Na vijf weken Zomerklap is Kazou vzw, de jeugddienst van de Christelijke Mutualiteiten, te gast voor één week. De monitoren van Kazou Antwerpen zetten tijdens de zesde week een spelaanbod op en gaan met de groep op uitstap, doen een stadsspel in Antwerpen,…

   

  “Kazou organiseert vakanties voor alle kinderen en jongeren. De jongeren van Zomerklap vinden soms moeilijker hun weg naar onze initiatieven, dus brengen we met heel veel plezier de vakantie tot hier,” vertelt Benjamin Vandervoort, algemeen secretaris van Kazou vzw.

   

  “Tijdens deze week doen we alleen maar leuke dingen zodat de jongeren even niet aan de  dagelijkse beslommeringen zoals hun asielaanvraag moeten denken”, zegt Yara Nolf, vakantieverantwoordelijke van Kazou Antwerpen. De taalbarrière is dikwijls een struikelblok en dat leidt dan ook tot soms hilarische misverstanden. “Ze horen het vaak donderen in Keulen maar eenmaal ze door hebben wat de bedoeling is, reageren ze enthousiast. Het simpelste spelletje is soms al ‘wow’ voor hen. De jongeren komen geregeld ook te laat omdat ze het afgesproken uur niet begrepen hebben”, klinkt het nog bij Yara.

   

  Zomerklap wordt traditioneel afgesloten met een slotfeest. Samen met de trotse ouders en begeleiders vieren de jongeren hun geboekte vooruitgang. Meer taalkennis, zelfvertrouwen en een hoop nieuwe vrienden en leuke herinneringen vormen zo een fijne basis om in september aan het nieuwe schooljaar te beginnen.