• 0 Mijn Kazou

  Er werd geen profiel met het opgegeven e-mailadres en/of wachtwoord teruggevonden. Probeer opnieuw of klik op 'Wachtwoord vergeten?'. Opgelet: profielen uit onze vorige website (vakanties t.e.m. paasvakantie 2017) zijn niet meer bruikbaar.


  Loading...
  uitloggen
 • Maatregelen Buitenland

  Coronamaatregelen Buitenland

  Veelgestelde vragen - Buitenland

  Welke maatregelen gelden er in het buitenland?

  Afhankelijk van je bestemming en je eigen vaccinatie gelden er andere maatregelen. We kunnen hier niet aan onderuit en zullen daarom, als flinkste leerling van de klas, de opgelegde maatregelen volgen. Opgelet: je dient ook rekening te houden met de verplichtingen van de landen die we doorrijden. Meer info hierover vind je per land hierboven.

  Is testing verplicht?

  Ja, indien het coronacertificaat en de buitenlandse wetgeving een negatieve test eisen, moet je deze kunnen voorleggen voor vertrek én digitaal of op papier meenemen, anders gelden de algemene annulatievoorwaarden. Een testcertificaat is beschikbaar anderhalf uur nadat de labo’s de testresultaten hebben ingevoerd in de databank van Sciensano. Meestal valt dat moment ongeveer samen met het moment waarop je verwittigd wordt van de uitslag van je test. Ben je volledig gevaccineerd of beschik je over een geldig herstelcertificaat? Dan heb je geen test nodig, maar wel een Europees digitaal coronacertificaat met vaccinatie- of herstelcertificaat. Ga hiervoor naar www.myhealthviewer.be of www.covidsafe.be.

  Waar kan je een PCR-test laten afnemen?

  Deelnemers dienen dit zelf in orde te brengen voor vertrek. Wil je je laten testen voor vertrek naar het buitenland? Maak een afspraak in een labo of testcentrum: interactieve kaart met testcentra. Opgelet: niet alle testcentra doen testen voor reizigers owv de drukte. Ze verwijzen je dan door naar het dichtbij zijnde testcentrum of laboratorium waar je wel terecht kan.

  Komt Kazou tussen in de testingskosten van Corona?

  Nee, er zijn wel vanaf 28 juni 2 gratis testen voorzien vanuit de overheid. Je kan die 2 gratis PCR-test aanvragen via www.mijngezondheid.belgie.be. Je krijgt dan automatisch de CTPC (Corona Test Prescription Code), de activatiecode waarmee u uw test kunt reserveren bij de testcentra. Bij terugreis uit een rode zone is dit voor +12-jarigen verplicht maar ook gratis voorzien vanwege de overheid.

  Wat als je geen afspraak vastkrijgt op het gewenste tijdstip?

  We krijgen veel meldingen over het gebrek aan testcapaciteit. We blijven dit aankaarten via alle kanalen (pers, minister, jeugdwerkoverleg, ...). Helaas moeten we hierin streng zijn en zeggen dat je zonder test niet mag vertrekken met ons. We willen op een gezonde manier samen vertrekken en dat zo houden. Los van de grenscontroles kunnen we (en jullie ook niet) het risico op een positieve test (die pas na opstappen wordt aangeleverd) niet nemen.

  Moeten we naast de nodige testen ook die buitenlandse formulieren en PLF invullen?

  Kazou zorgt samen met de jeugdsector voor een georganiseerde oplossing voor deze administratie. Voorlopig moeten deelnemers er niets voor doen (en daar blijven we voor ijveren).

  Moet ik mezelf laten testen na terugkomst?

  Krijgt je bestemming volgens de lijst van de Belgische overheid een rode kleurcode, dan moet je je laten testen na terugkomst in België.

  • Behalve als je
   • onder de 12 jaar oud bent
   • of in het bezit bent van een digitaal coronacertificaat (vanaf 2 weken na je volledige vaccinatie)
  • Je moet deze test laten uitvoeren binnen 48u na aankomst in België.
  • Deze test is op dit moment gratis. Je moet hiervoor ook niet 1 van de 2 gratis testen gebruiken die de overheid ter beschikking stelt van kinderen en jongeren.
  • Op het eind van deze vakantie krijg je van de overheid een code om deze test te laten uitvoeren. Meer info hierover volgt nog.

  Krijgt je bestemming een groene of oranje kleurcode, dan moet je je niet laten testen.

  Uitzonderlijk kunnen zones ook geclassificeerd worden als zones met heel hoog risico (de noodrem waar de regering over sprak). In dat geval geldt voor iedereen een verplichte quarantaine van 10 dagen met PCR-test op dag 1 en dag 7.

  De lijst van de Belgische overheid wordt elke zondag geüpdatet (op basis van de kleurcodes op Re-open EU die de donderdag ervoor een update krijgen). De nieuwe kleurcodes gaan dan telkens in vanaf maandag. Verandert een regio naar kleurcode rood, dan gaat de nieuwe kleurcode in vanaf de eerstvolgende woensdag.

  Moeten wij mondmaskers meenemen?

  Ja, voor buitenlandse vakanties houden we rekening met de maatregelen van het land ter plaatse, maar ook nog steeds met de jeugdwerkprotocollen (zoals voor binnenlandse vakanties). We volgen altijd de strengste van deze twee. Mogelijks zal er een mondmasker gedragen moeten worden op de bus. Ook als we enkel in eigen bubbel reizen. Hier volgen we de regels van het internationaal vervoer. Dus de regels zoals ieder land ze opgeeft.

  Wanneer ontvangen we de laatste info van onze vakantie?

  Omwille van de wijzigingen die er zijn door Corona kunnen de laatste richtlijnen wat vertraging oplopen. We doen ons uiterste best om deze zo snel mogelijk bij jullie te krijgen.

  Wat als mijn kind ziek wordt in het buitenland?

  Als je kind ziek wordt in het buitenland, zorgen we voor een goede opvolging en begeleiding ter plaatse en desnoods repatriëring. Lees hierover meer bij CM-reisbijstand.