• 0 Mijn Kazou

  Er werd geen profiel met het opgegeven e-mailadres en/of wachtwoord teruggevonden. Probeer opnieuw of klik op 'Wachtwoord vergeten?'. Opgelet: profielen uit onze vorige website (vakanties t.e.m. paasvakantie 2017) zijn niet meer bruikbaar.


  Loading...
  uitloggen
 • Kazou zegt nee tegen heimwee

  Heimwee komt voor bij jonge kinderen die niet gewend zijn om buitenshuis te gaan logeren. Ook bij Kazou zijn er tijdens de zomer jonge kinderen die worstelen met heimwee. Kazou stelde daarom een Hennie  Heimwee-pakket samen voor de leeftijdsgroep 7-10 jaar, met tips en tricks om heimwee op Kazouvakantie een halt toe te roepen. 

   

  Heimwee is het verlangen om terug te keren naar een vertrouwde omgeving. Je mist ‘thuis’ en je hebt moeite om je aan te passen aan een nieuwe omgeving.  

  Deze zomer nemen meer dan 40.000 kinderen en jongeren deel aan een van de bijna 1000 Kazouvakanties. 28% daarvan, meer bepaald 11.201 kinderen, behoort tot de leeftijdscategorie 7-10 jaar (op een totaal van 248 vakanties). Een groot deel van die kinderen gaat voor de eerste keer op vakantie zonder ouders, broers of zussen. 

   

  Uit een onderzoek (2016) van de KU Leuven, onder leiding van Janne Vanhalst, naar eenzaamheid en heimwee op jeugdvakanties bleek 10% van de 263 ondervraagde kinderen met heimwee te kampen (gaande van weinig tot veel heimwee). Heimwee komt vooral ’s avonds of tijdens dode momenten (eten, middagrust,…) voor.  

  Kazou besteedt veel aandacht aan het welbevinden van de kinderen op haar vakanties. Het ging daarom met die onderzoeksresultaten aan de slag en werkte een project uit rond heimwee. Het kind kreeg de naam Hennie Heimwee. ‘Op iedere vakantie voor 7-10-jarigen wordt een pakket Hennie Heimwee meegegeven, zegt Seppe Van Pottelbergh, woordvoerder van KazouHet pakket bestaat onder meer uit een aftelkalender, een kleurplaat én een echte heimweeknuffel. Een kind dat heimwee heeft, kan de knuffel meenemen als knuffel in zijn bed.’  

   

  Dankzij de monitoren zal Hennie Heimwee snel zijn plaatsje vinden op de vakantie’, gaat Van Pottelbergh verder. ‘Heimwee is zeker voor de jongere monitoren niet altijd vanzelfsprekend om mee om te gaan. We hebben daarom de do’s en don’ts over heimwee ook voor hen op een rijtje gezet zodat ze op een gepaste manier met heimwee kunnen omgaan.’ 

   

  Kazou toverde ook zeven tips tegen heimwee voor de ouders uit haar koker. Twee monitoren van de regio Zuid-West-Vlaanderen, fervente vloggers, maakten hierover een kort en ludiek filmpje. ‘We vonden het belangrijk om de ouders proactief al wat tips en tricks te geven voor thuis, om zo de kans op heimwee te verkleinen of weg te nemen’, vertelt van Van Pottelbergh.  

   

  Dit zijn de zeven tips: 

   

  • Bekijk de verblijfplaats via kazou.be 
  • Ga al even logeren voor de vakantie (bij vrienden of familie) 
  • Stuur een leuk kaartje/briefje 
  • Zwaai hen enthousiast uit 
  • Neem vertrouwde spulletjes mee 
  • Meld heimwee aan de monitoren 
  • Wees positief over de vakantie