• 0 Mijn Kazou

  Het ingegeven wachtwoord is fout, of er werd geen profiel met het opgegeven e-mailadres teruggevonden. Probeer opnieuw of klik op 'Wachtwoord vergeten?'.


  Loading...
  uitloggen
 • De krokusvakantie nadert met rasse schreden op skilatten.

  Met dit persbericht wil Kazou zich niet mengen in het debat over vaccinatie van kinderen en jongeren. Wel willen we actief oplossingen zoeken en aan de alarmbel trekken omdat kinderen en jongeren voor de zoveelste keer de dupe dreigen te worden van de regels. Wat volwassenen mogen, mogen zij (weeral) niet. Dit staat in schril contrast met het feit dat kinderen & jongeren het minste risico lopen bij het virus maar dat de gevolgen van de regels al 2 jaar zwaar inhakken op hun mentaal welzijn. Iets wat keer op keer over het hoofd wordt gezien. De cijfers over hun mentale welzijn zijn alarmerend. De afgelopen jaren zijn kinderen en jongeren te veel het slachtoffer geweest van vele maatregelen, hebben ze vanuit solidariteit heel wat opgeofferd. Daarom onze oproep.  

  Want de krokusvakantie staat voor de deur. Heel wat kinderen en jongeren kijken er naar uit om op (ski-) vakantie te gaan. De coronabarometer was alvast goed nieuws, vanaf 28/1 kan het jeugdwerk met een geharmoniseerde richtlijnen weer activiteiten organiseren, binnen & buiten en met overnachting. Maar dan blijkt dat het rijk der vrijheid toch niet voor iedereen zijn voeten ligt. 

  Hoezo? Enkele Europese landen beslisten om af te wijken van de Europese richtlijn en verwachten een vaccinatie niet ouder dan 6 maanden. Aangezien de boosterprik nog niet werd goedgekeurd voor 12-17-jarigen zijn er heel wat jongeren die geen toegang hebben omdat hun 2e vaccinatie meer dan 6 maanden geleden was.  Indien je niet in orde bent, word je toegang geweigerd of word je verplicht om gedurende je verblijf verschillende tests te ondergaan. Een organisatorisch onmogelijke opdracht voor het jeugdwerk om dit ter plaatse mogelijk te maken. En wordt er vaak vergeten dat onze reizen mogelijk worden gemaakt door jeugdwerkvrijwilligers. Vrijwilligers die zelf stilaan het bos door de bomen niet meer zien. Die met veel verantwoordelijkheidszin met jullie kinderen en jongeren op stap willen gaan.   

  Het is bijna twee jaar geleden dat Kazou nog eens koude winteroorden op zocht om jongeren te laten genieten van skipret in grote groep. ‘Hoog tijd om daar verandering te brengen’, zegt Seppe Van Pottelbergh van Kazou. ‘3.192 jongeren en 452 vrijwilligers staan te trappelen van ongeduld om te vertrekken. Gezinnen en volwassenen zoeken binnenkort de skipistes op, ook Kazou wil graag van die sneeuwpret proeven.’  

  Coronapaspoortberekenaar  

  Niet alle landen hanteren dezelfde regels wat de geldigheid van de certificaten betreft. Via onze coronapaspoortberekenaar kan je eenvoudig nagaan of je vaccinatie- of herstelcertificaat geldig zal zijn volgens de maatregelen in het land van je bestemming (en de landen waar we doorrijden met de bus), en of een eventuele test voor vertrek nodig is indien het land dit vraagt. 

  ‘Kazou zet alle zeilen bij om de nodige voorzorgen te treffen en volgt hierbij strikt, zonder enige uitzondering, de buitenlandse richtlijnen op’, vertelt Van Pottelbergh. ‘Het is voor ons echter organisatorisch onhaalbaar om via testen ter plaatse tijdens je buitenlandse vakantie je CST geldig te houden.’ Kazou kiest daarom resoluut voor een 2G-regel: een geldig vaccinatie- of herstelcertificaat, en dus niet via test(s).  

  Dit wil zeggen dat je op onze vakanties een coronapaspoort nodig hebt. Niet enkel tijdens het vertrek, maar ook ter plaatse en voor de terugrit. Je coronapaspoort moet dus geldig zijn gedurende de hele duur van de vakantie. Een testcertificaat is slechts enkele uren of dagen geldig en kan je dus niet gebruiken op vakantie. Het is praktisch ook niet mogelijk om ter plaatse extra tests te organiseren. Heb je dus geen geldig vaccinatie- of herstelcertificaat, dan kunnen we je jammer genoeg niet meenemen. 

  Voor een aantal van onze bestemmingen: Frankrijk, Tsjechië, Slovenië, Spanje en Zwitserland stelt er zich eigenlijk geen probleem. Hier is het haalbaar voor onze jongeren om een correct coronapaspoort te hebben.  Zo kunnen alvast 1000 jongeren en 150 vrijwilligers richting de sneeuw tijdens de krokusvakantie. 

  Helaas zijn de voorwaarden voor Oostenrijk, Duitsland en Italië een stuk strenger. Voor deze drie landen gaat het samen over 2.271 jongeren die de skipistes willen veroveren. 

  Oostenrijk Vanaf 1/02 wordt de geldigheidsduur van dubbele vaccinatie vanaf 12 jaar op 7 maanden teruggebracht. Hierdoor is de vaccinatie van vorige zomer van veel van deze jongeren helaas niet meer geldig.  

  Duitsland:  Alle personen ouder dan 6 jaar moeten zijn ingeënt of hersteld + een negatief testresultaat (PCR-test of antigeentest) moet bij binnenkomst beschikbaar zijn.  

  Italië Vanaf 1/02 wordt de geldigheidsduur van dubbele vaccinatie vanaf 12 jaar op 6 maanden teruggebracht. Hierdoor is de vaccinatie van vorige zomer van veel van deze jongeren helaas niet meer geldig. 

  ‘Het is voor ons een groot vraagteken hoeveel deelnemers er op dit moment (of de komende maand) in het bezit zullen zijn van een geldig vaccinatiecertificaat (afhankelijk van datum van hun vaccinatie) en/of herstelcertificaat’, stelt Van Pottelbergh. Die onduidelijkheid willen we graag wegwerken de komende dagen.

  In aantallen:  

  Duitsland: 214 deelnemers en 49 vrijwilligers

  Italië: 289 deelnemers en 30 vrijwilligers

  Oostenrijk: 1768 deelnemers en 218 vrijwilligers